17e eeuws rijglijf met riet maken

Mijn eerste rijglijf, was, na 2 jaar, iets te groot geworden. Daarnaast had hij vanaf het begin nooit helemaal goed gezeten: ik had na een reenactment weekend vaak last van mijn rug. Dus… tijd voor een nieuwe jurk!

het opmeten

Er zijn drie belangrijke zaken waar ik op let bij het passen van een rijglijfje. Punt 1 is dat het rijglijfje reikt tot aan midden-borst, dus tepel-hoogte. Dit voelt misschien in het begin oncomfortabel, maar dit went snel, en je decolleté wordt netjes bedekt door een kletje. Daarnaast wil je voorkomen dat er ruimte ontstaat tussen je boezem en je rijglijfje; dan krijg je dat er twee lelijke punten van je rijglijf naar buiten steken.

Ten tweede let ik altijd om dat het rijglijfje eigenlijk net iets te klein is. Voor mij geeft het rijglijfje ook steun, dus dan mag hij best strak zitten! Bij het passen (tenzij je je mockup versie net zodanig verstevigd en ringen er aan zet) is het lastig om dit goed te testen, maar ik maak hem het liefst een centimeter of 5 te klein. Daarnaast wen je altijd snel aan een korset – zodra je lichaam aan de vorm gewend is geraakt (dit kan al zijn na een uurtje!) merk je dat je je lijfje direct al een stukje strakker kunt rijgen.

Daarnaast is het zo dat de rijglijfjes ook vrij kort waren; ze komen tot aan je onderste rib, dus nog boven je natuurlijke middel. Om je natuurlijke middel kun je vervolgens goed extra zakken knopen of een bumroll om je rok mooier te laten vallen. Dit wordt moeilijk als je rijglijfje te lang is. Daarnaast zorgt een te lang rijglijfje voor extra rimpels in de stof (wat niet per se incorrect is, het is meer dat ik er zelf niet van houd).

werken met rieten baleinen

Het maken van een nieuw rijglijf biedt mooi de kans om ook te werken met rieten baleinen. Riet werd veel gebruikt om rijglijfjes te verstevigen, zeker bij de werkende klasse. Bij de jurken op schilderijen van Joachim Beuckelaer is te zien dat de rijglijfjes niet rondom verstevigd zijn, maar wel aan de voorkant.

Omdat ik meer stevigheid in mijn rijglijf wilde dan mijn vorige jurk heb ik besloten om de voorpanden te verstevigen net riet, tot aan de schouderbanden. Ik heb eerst tunnels genaaid (met de naaimachine) en vervolgens de baleinen er in geschoven. Ik kan met wel voorstellen dat het een stuk makkelijker gaat om de baleinen er direct in te naaien met een rits-voetje of met de hand… Tip voor een volgende jurk.

Rijglijf met rieten baleinen

Rijglijf met rieten baleinen

de gebruikte stoffen

Het rijglijf bestaat uit 4 lagen stof: 2 lagen buckram linnen, waartussen het riet zit, een buitenstof van wol, en een voering van wit linnen. De ringen aan de voorkant zijn van messing, en het patroon is gemaakt op basis van tekeningen van rijglijfjes uit de Tudor Tailor.

Het liefste zet ik mijn schouderbanden direct vast aan mijn achterpand; je hebt dan wel een groter stuk stof nodig, maar je hebt geen naad bovenop je schouders. Bovendien zijn de schouderbanden zijn aan de voorkant nog eenvoudig te verstellen of verplaatsen als je rijglijfje niet helemaal goed zit. (Bij mijn eerste lijfje zaten de banden te veel aan de buitenkant, en na een weekend voel je dat heel goed!) Plus, de naden hiervan worden weer mooi bedekt door je kletje.

Mijn nieuwe rijglijf (voorste) in vergelijking met mijn oude rijglijf (achterste).

Mijn nieuwe rijglijf (voorste) in vergelijking met mijn oude rijglijf (achterste).

Daarnaast zet ik, nadat de twee lagen buckram linnen aan elkaar zitten met het riet ertussen, het liefste eerst de buitenstof eraan vast. Je kunt de randen dan heel mooi om het lijfje heen vouwen, en de randen weer afwerken door de voering er overheen te naaien. Zo ziet het er zowel van binnen als buiten mooi uit. 😉

Voor de ringen heb ik messing draad gebruikt van 1,5 mm dik, wat eenvoudig te bestellen is bij modelbouw winkels. Hiervan maak ik kleine rondjes van ongeveer 1,5 centimeter. Het liefste zet ik de ringetjes er in het verschil aan (in plaats van direct naast elkaar) omdat ik mijn rijglijfje dan ook niet scheef trek, en de twee punten aan de voorkant mooi op dezelfde hoogte blijven.

Bij mijn rijglijfje is, zoals ik al noemde, de naaimachine gebruikt voor de onderste laag met buckram linnen, maar alle zichtbare naden zijn met de hand gedaan. Dit is het uiteindelijke resultaat:

Mijn nieuwe rijglijfje (Foto genomen bij Slag om Grolle)

Mijn nieuwe rijglijfje (Foto genomen bij Slag om Grolle)

Spread the word. Share this post!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *