17e eeuwse recepten: eenpansgerecht met bloemkool & gebakken witvis

Afgelopen weekend heb ik een enorm gezellig weekend gehad in Stevensweert! Een veldslag op een prachtige locatie in Limburg, met meer dan 400 reenactors op het slagveld. Ook heb ik dit weekend de tijd gehad om 2 eenvoudige recepten uit te proberen: een eenpansgerecht met bloemkool en gebakken witvis.

Slag om Stevensweert

Slag om Stevensweert

Omdat ik dit weekend samen met een vriend ging, in plaats van met de gehele vereniging, had ik de kans om nieuwe recepten uit te proberen. Mijn plan is om gedurende de wintermaanden regelmatig nieuwe recepten uit te proberen, om deze te bundelen en uiteindelijk voor de vereniging te gaan koken.

Eenpansgerecht met bloemkool en spekjes

Het eerste recept is een eenvoudig en zelf samengesteld recept met veelgebruikte groenten en kruiden.

Ingrediënten

 • bloemkoolketel en kampvuur
 • bonen
 • koolrabi
 • spekjes
 • tijm
 • peterselie
 • bulgur
 • boter
 • eventueel een bouillonblokje voor extra smaak

Bereiding

Ik heb dit gerecht gemaakt in een kleine ketel boven het kampvuur. Eerst heb ik met een klein beetje beter de spekjes aangebakken. Vervolgens heb ik de gesneden groenten (zowel bonen, bloemkool als koolrabi) toegevoegd, en daarbij water. Je kunt er op dit moment ook een bouillonblokje toevoegen voor extra smaak. Dit goed laten koken voor ongeveer 10 minuten. Vervolgens heb ik de bulgur erbij gedaan. Deze hoeft niet heel lang te koken, een minuut of 10 schat ik. Ook heb ik op dit moment de tijm en peterselie toegevoegd. Tijdens het koken eventueel extra water aanvullen wanneer nodig. Het gerecht mag gewoon droogkoken, maar moet natuurlijk niet aanbakken.

Het is een simpel gerecht dat weinig tijd in beslag nam, hooguit 30-40 minuten afhankelijk van je vuur, met het snijden van groenten meegerekend. En erg lekker. Door de spekjes heeft het veel smaak en de bloemkool domineert het gerecht. Ik ga dit gerecht zeker nog vaker maken op evenementen.

witvis gebakken in wijn

Dit is een recept gebaseerd op een recept uit een kookboek uit 1593, “Cocboeck” door Carolus Battus. Het originele recept is:

Eenen snoec te sieden opt Spaensch.

Neemt lamoenen in schijven gesneden, doet die in een potgen met wijn, water, boter, gengeber, soffraen ende nagelen. Laet dit samen stoven totdat het ghenoech is, doet het dan in een schotel ende legt er den gesoden snoeck in ende dient hem heet ter tafel.

Ik heb het iets aangepast door snoek te vervangen door witvis, en alles tegelijk te bakken in mijn koekenpan.

Ingredienten

 • witvis
 • witte wijn (droog)
 • boter
 • gember
 • saffraan
 • kruidnagel

Bereiding

Ik heb de boter in een koekenpan boven het vuur laten smelten. Vervolgens de vis erin gelegd, samen met de wijn. Vervolgens heb ik ook de kruiden erbij gedaan: gember, een beetje saffraan en een paar kruidnagels.

Het was erg lekker, zeker met de witte wijn! Een volgende keer zou ik er ook meer kruiden in doen, die waren nu nauwelijks te proeven. Ook lijkt het met lekker om de vis een krokant korstje te geven. Dit is makkelijk te doen door hem te paneren met broodkruim en ei.

Spread the word. Share this post!