4 tips bij het opbergen van reenactment kleding

Kleding kun je op verschillende manieren bewaren, maar de meeste reenactors zullen hun kit niet gewoon in de kast hangen of tussen de spijkerbroeken gooien. Waar moet je op letten bij het opbergen van je kleding?

1. Je kleding uithangen: de reenactment paspop

Ik ken meerdere reenactors die hun kleding (of 1 van de kleding-sets) op een paspop bewaren. Hoe handig? Je kleding blijft netjes, kreukelt niet, en je kunt je eigen kit dagelijks aanschouwen in je woon- of slaapkamer! Voor mij de perfecte manier om kleding op te bergen.

Reenactment kleding op paspopOmdat ik weinig kleding heb, past al mijn kleding (nog) op 1 paspop.┬áDeze komt gewoon van Xenos. Lucky me dat ik precies dezelfde afmetingen heb als deze paspop (yay!), maar dat is helaas niet voor iedereen het geval. Goedkope paspoppen zijn soms makkelijk op de kop te tikken, gratis of voor enkele tientjes. Voor een verstelbare paspop ben je al snel heel wat meer geld kwijt. Uiteraard kun je ook zelf een paspop op maat maken – handig als je deze ook wilt gebruiken om je kleding op te maken. Met een oud t-shirt, ductape, een paar extra handen en wat vulling kom je een heel eind!

2. De zon, your worst enemy

Mijn kleding is 17e eeuws, dus de materialen die ik gebruik zijn vooral wol en linnen. Stoffen die eenvoudig te bewaren zijn. Ik had mijn kleding netjes uitgehangen, en zodanig weggehangen / weggezet (half op mijn paspop, half op kledinghangers ernaast) dat ik het de hele winter lekker kon laten hangen.

Had ik me daarin even vergist.

Door de zon kan je stof verkleuren; ineens had ik in plaats van een donkerblauw jasje een donkerblauw jasje met een lichtblauwe mouw. Eeuwig zonde. Vergeet daarom niet regelmatig de positie van de kleding aan te passen of je kleding af te schermen van direct zonlicht.

3. Motten vinden reenactment kleding ook lekker…

Dit is mij gelukkig nog niet overkomen, maar een vriendin wel. Ik kledingkasten en andere afgesloten opbergplekken kunnen motten voorkomen. Zeker wanneer je je kleding wegstopt voor langere tijd is het goed hier rekening mee te houden. Dit kan eenvoudig door mottenballen in de kast te leggen. Motten houden van natuurlijke stoffen zoals wol en linnen, en dan nog met name gedragen kleding…. Reenactment kleding is voor hen dan ook uitermate geschikt als hapje!

Wanneer het te laat is, is het goed om je kleding even in de vriezer te stoppen. Daarnaast zou je je kleding met plastic of kranten kunnen bedekken. Daar kunnen motten niet doorheen bijten.

4. En natuurlijk… zorg dat je kleding gewassen en droog is

Misschien lijkt het een logische tip, maar hoe zonde is het als je gaar terugkomt van een weekend met stinkende, natte kleding, die je ergens weglegt en vergeet… Om er vervolgens achter te komen dat vlekken er niet meer uit gaan of het vocht is gaan schimmelen?
Wanneer ik thuiskom gooi ik mijn linnen direct in de was: wit op 90 graden en gekleurd linnen op 60. Daar kan het prima tegen. Al mijn wollen kleding hang ik op kleerhangers op mijn balkon, voor een paar dagen. Zo kan het goed luchten en eventueel drogen. Als ik zin heb, strijk ik het linnengoed, zo niet, dan hang ik het netjes op.

Tenslotte is het dan weer tijd om mijn naakte paspop terug aan te kleden.

Spread the word. Share this post!