Versiering op de onderrok

Er waren strenge kledingafspraken tussen de verschillende standen in kleding. Zo mochten er door het gewone volk bepaalde kleuren, zoals purper (paars) of satijn en zijde niet gedragen worden. Ook al was het te betalen. Toch waren er andere manieren om hun kleding te verrijken.

een “overgooier-achtig geval”

In de 17e eeuw droeg men vaak meerdere rokken over elkaar. Zoals Rien Poortvliet het ontzettend mooi laat zien in zijn boek, “de Tresoor”, worden er meerdere lagen kleding gedragen. De onderste laag voor zowel dames als heren is een linnen hemd. Daarover heen wordt door de dames een “overgooier-achtige geval” aangetrokken, wat in het Engels een “kirtle” wordt genoemd. Dit is een onderrok dat vast zit aan een rijglijf.

In principe is het onderkleding, maar vaak genoeg wordt dit door werklieden ook gewoon als werkkleding gedragen. Het rijglijf en de rok zitten aan elkaar vast. Het lijfje is eventueel verstevigd met riet of andere materialen om het wat vorm te geven.

onderrokken van de rijkelui

Versierde onderrok van een rijke dameDit kledingstuk (ik zal het hierna gewoon onderjurk noemen), werd voor de rijkelui vaak gemaakt van zijde of satijn. Op diverse schilderijen zie je de stof prachtig glanzen in het licht. Over de onderjurk werd een overjurk gedragen. Deze viel open aan de voorkant, waardoor de onderjurk gedeeltelijk zichtbaar was. Reden dus, om ook deze te versieren.

In de Tudor Tailor is duidelijk te zien hoe voor deze onderrok alleen dure stof wordt gebruikt dat te zien is. Het deel van de onderrok dat door de overrok bedekt wordt is gemaakt van goedkopere materialen.

versieringen op de onderrok

Bij de hogere klassen zit vaak gele (gouden?) versieringen onderaan de rok, maar ook andere kleuren (meestal een variant op de kleur van de onderrok) zijn mogelijk. In Duits printen komen ook meer fellere kleuren strepen voor. Het meest gebruikelijke lijkt echter een rode onderrok met zwarte versiering te zijn. Dit kan 1 enkel lint zijn bij de zoom, maar ook 2 of 3 linten.

Breugel, onderrok met versiering van de Velde onderrok Dame in huik met onderrok

 

 

 

 

 

 

 

 

Alle klassen lijOnderrok swaenenburgken hun rokken op deze manier te versieren, van gegoede burgers tot aan melkmeisjes en boerenlui. Daarom heb ik ook linten toegevoegd aan mijn onderrok. Het enige wat ik me afvraag is waar deze van gemaakt zijn; zijn het speciaal geweven linten? Zijn het stroken geperste wol? Of iets anders?

 

Spread the word. Share this post!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *